Laura Conradi, eigenaresse van Never Ever Blue, agency for marvelous moments. Dit bedrijf is ontstaan uit een samensmelting van haar eerdere ondernemingen en sinds dit voorjaar heeft ze dit uitgebreid met het label Strijp Events. Hiermee organiseert ze events om een connectie te maken tussen bezoekers, bewoners en alles wat Strijp te bieden heeft. Never Ever Blue bouwt hierop verder: “We creëren te gekke momenten voor onze opdrachtgevers. Wat voor moment of ontmoeting, dat maakt ons niet uit, maar het gaat wel altijd over een connectie.” Never Ever Blue is nu gevestigd in het Klokgebouw, maar het plan is om te verhuizen naar Donna, de volgende stap voor haar onderneming.
“De reden waarom ik op Strijp-S ben gaan zitten is omdat ik tegendraads wilde zijn. Veel van mijn opdrachtgevers zitten in het buitengebied, dus buiten Eindhoven, leuk om juist het contrast van heel stads te zijn.” Wat betekent Strijp voor haar dan precies? “Een plek waar iedere dag anders is, constant die ontwikkeling, het alternatieve/creatieve tot high-end en alles wat daartussen zit. Wij vinden het supergaaf om hier de pareltjes uit te pikken en daar een connectie mee te maken. Dat is Strijp voor mij.” Laura voegt hier nog aan toe: “Ik merk dat ik veel minder kilometers maak omdat de laatste jaren alle ondernemers naar hier willen komen. Onze opdrachtgevers vinden het superleuk om hier geïnspireerd te worden door iedereen die hier rondloopt, iedereen die hier onderneemt, want je krijgt er energie van.”
De verhuizing naar Donna is de volgende stap voor Never Ever Blue. Waarom de keuze voor Donna? “Vooral de kans om te kopen en dus om te groeien in je onderneming. Verder de unieke combinatie van wonende en werkende mensen door elkaar heen, waarvan ik de dynamiek superleuk vind. Zoiets is nog nergens anders te vinden. Als laatste de allure van het gebouw, dus echt de uitstraling en ook het uitzicht op het mooiste plein van Eindhoven.” Alsof we de plek van haar nieuwe kantoor bespreken, vertelt Laura: “Wij hebben speciaal voor de 7e verdieping gekozen met die unieke verbindingsvloer. Daar horen wij, en nergens anders.” Dit is ook hoe Laura aankijkt tegen de toekomst van Donna, als verbindingspunt van Strijp: ‘Ik denk dat je zoveel functies voor bewoners, huurders, kopers en bezoekers van Strijp zou kunnen invullen vanaf één plek, waardoor je Donna ook gewoon het middelpunt kan laten zijn. Als de dame waar je niet omheen kunt.”
Een bekend gezicht op Strijp-S. Ontmoet Jack Reeuwijk, community ontwikkelaar van Park Strijp Beheer, maar bovenal verbinder. Tien jaar geleden is Jack gestart als partner van gebiedsontwikkelaar Park Strijp Beheer met de ontwikkeling van de Office-S ondernemer community in het Videolab en Glasgebouw op Strijp-S. “Ondernemers willen vooruitzicht, zich gehoord voelen en weten dat je voor ze klaar staat als het nodig is”.
Tien jaar is Jack bezig met het bouwen en beheren van de community van Office-S, en met succes! Een dynamische en levendige groep met meer dan 200 ondernemers uit talloze branches. Jack is verantwoordelijk voor de huisvesting van ondernemers op Strijp-S en betrokken bij hun persoonlijke- en organisatie ontwikkeling. “Het mooie van ons werk is dat je naast de ondernemer staat, iemand komt klein binnen en maakt daarna stappen waarin wij kunnen faciliteren”.
Members van de Office-S community worden dagelijks ontzorgd middels een bedrijven hotelconcept en hebben vooruitzicht op groei binnen het gebouw of elders op Strijp-S volgens het roltrapmodel. “En dit gaan we met z’n alle ook realiseren in DONNA, de volgende stap voor veel ondernemers van Strijp-S en ver daarbuiten”. “Een levendige plek waar ondernemers, bewoners en bezoekers zich thuis voelen en waar de energie van Strijp-S voelbaar is, ik heb er zin in!
Adriaan Geuze, stedenbouwkundige, partner bij West 8, en bewaker van het DNA van Strijp-S. Zelf is Adriaan sinds het begin bij de herontwikkeling van Strijp-S betrokken, en zo zag hij door de jaren heen veel veranderen zonder het doel en de visie uit het oog te verliezen. “Hoe kunnen we van de oude fabrieksterreinen van Philips een bruisende stad maken met een hoge kwaliteit van leven?”, dat is de kern van de opgave. DONNA is het prototype voor de nieuwe manier van werken en wonen. Het project is een van de speerpunten in de visie van Geuze voor het bereiken van een menging van functies en het mogelijk maken van flexibiliteit.
Deze vernieuwende visie omarmt het idee dat beide elementen met elkaar moeten worden gemixt. Adriaan zegt hierover: “We werken in Nederland met bestemmingsplannen, waar de kleuren voor wonen en werken altijd gescheiden worden. Hier moeten we in de toekomst anders mee omgaan. Steden moeten plekken gaan creëren waar kleuren samenkomen en letterlijk multifunctionele gebouwen ontstaan. Ook moeten gebouwen gemakkelijk kunnen wijzigen van kleur.” Zo is het DONNA op Strijp-S een uniek prototype voor een plek waar deze visie tot realiteit komt. DONNA ziet er van buiten uit als een pakhuis. Adriaan zegt: “de architectuur gaat niet over vormen of grilligheid maar staat ten dienste van het maken van een robuust casco. Het gebouw kan namelijk multifunctioneel worden ingezet en leent zich om alles te maken waar men maar van kan dromen, dus het gebouw is ondergeschikt aan de functie.” Adriaan is dan ook vol lof over de ontwikkeling van DONNA: “Ik denk dat DONNA een van de coolste gebouwen van Strijp S zal worden. Het durven anders denken, en de combinatie van wonen en werken doortrekken is bijzonder!”
Adriaan vindt het behouden van de Eindhovense geschiedenis erg belangrijk. “We houden alle lijnen van Philips erin en we gooien de monumentale fabrieken niet plat. De oorspronkelijke structuur vormt de basis voor het nieuwe stadsdeel. Strijp S wordt opgedeeld in blokken die we van elkaar onderscheiden. Vervolgens gaan we het per blok ontwikkelen. Zo blijven we flexibel, en krijgen we een divers en kwalitatief programma. De legacy van Strijp-S is zo belangrijk voor de stad, voor Eindhoven. Als je op Strijp-S werkt of woont, voel je jezelf een Eindhovenaar.” Hij sluit af: “Eindhovenaren kennen de verhalen van vroeger, hun familie of vrienden werkten bij Philips of op Strijp. Ze hebben ook de neergang van de Philips en Daf meegemaakt. Het gaat nu weer heel goed met de regio. Dat nu juist de oude Philip terreinen zich ontwikkelen tot een levendige en bruisende stad, maakt ze trots. Daar willen ze bij horen.”
Stefan de Bever, architect en eigenaar van De Bever Architecten. Het bureau heeft een rijke historie en een flink aandeel in het aanzicht van Eindhoven, ze kijken in al hun projecten vooral naar de toekomst. Stefan is gezegend met een inspirerende kijk op wonen, werken en leven. Deze visie kwam dan ook volledig tot zijn recht in het project Donna.
Stefan is een van de bedenkers en drijvende krachten achter het concept en het ontwerp van Donna. Als architect denkt hij graag na over de toekomst en wil hij in zijn ontwerpen antwoord geven op de vraag en behoefte van mensen. Zo ook bij Donna: “We zijn ooit begonnen bij de voormalige parkeergarage, met die structuur zijn we aan de slag gegaan. Qua vorm en grootte is Donna daar eigenlijk een kopie van.” Daardoor is het gebouw enorm flexibel, en kan het over 30 jaar een totaal andere invulling hebben. “Het is de bedoeling om vooral naar de toekomst te faciliteren, of dat nu ateliers zijn, een klimhal of een parkeergarage.” Het ontwerp van Donna heeft naast de voormalige parkeergarage nog een grote inspiratiebron. Stefan legt uit: “Als je kijkt naar de hoge rug (Anton, Gerard, Apparatenfabriek, red.), dat waren fabrieken, en die kun je ombouwen naar wonen, maar een woongebouw kun je niet zomaar transformeren naar een fabriek. Eigenlijk is Donna dus in essentie een fabrieksgebouw, de hoofdstructuur is groot en daardoor is een transformatie makkelijk te realiseren.”
Identiteit
De invulling van Donna ligt nog helemaal open en mag wat Stefan betreft zo divers en wild mogelijk. “Het zijn de mensen die Donna kleur geven, ik als architect heb me proberen in te houden. Less is more. Daardoor is Donna echt een Strijp-S-gebouw geworden.” Hij sluit af: “Het zou mooi zijn als er in Donna een mix van mensen en functies ontstaat, van stropdas tot creatief, van jong tot oud. Eigenlijk zou het overal zo moeten zijn, zo krijg je een dynamische wijk waar mensen fijn kunnen wonen, werken en verblijven. En vooral geen monocultuur, maar echt een onderdeel van de stad Eindhoven. We moeten ervoor zorgen dat Strijp-S echt zijn identiteit houdt, en daarin speelt Donna hopelijk een belangrijke rol.
Op de plek van Donna stond vroeger Gebouw SEH – een van de iconen van de verboden stad van Philips. SEH is in 2007 gesloopt, wegens de staat van het pand. Het had als bijnaam De Gele Madonna, deze verwees naar de herkenbare kleur van de buitenkant.