God had to create disco music so I could be born and be successful.
Strijp-S, een plek die al ruim 100 jaar bekend staat om zijn innovatieve concepten en noeste arbeid. Zo kent iedereen de ‘Philips-Legacy’: vanuit de productie van gloeilampen groot geworden, tot marktleider in radio’s. In de jaren 30 en 40 werd er onder meer druk gewerkt aan de ontwikkeling en productie van transistorradio’s. Voor de behuizingen van de radio’s werd samengewerkt met de firma en tevens het materiaal Bakeliet. Een harde kunststof schil die in elke vorm kon worden geperst. Het materiaal isoleerde goed en zorgde zodoende voor een lage elektronische geleidbaarheid.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het bezit, maar ook de productie van radio’s verboden. Philips ging experimenteren met de twee chemicaliën waaruit bakeliet ontstond en al snel werd de samenwerking met de firma Bakeliet opgezegd. De productie werd in eigen beheer genomen. Gezien Bakeliet een merknaam was en dus niet door Philips mocht worden gebruikt, vervaardigde het bedrijf het onder de naam ‘Philite’. Een groot deel van het huidige Klokgebouw werd voor de productie ingezet, met daarnaast een vlamnieuwe fabriek om de kunststof in een vorm te persen.
De naam: Pand SEH, ofwel de ‘Philite Persmassafabriek’.
Het SEH-pand had in eerste instantie nog geen beste reputatie onder de medewerkers, vanwege het uitgebreide chemisch proces wat voorafging aan de productie van Philite. De tegels aan de buitenkant van de fabriek hadden een beige kleur, maar door natuurlijke verkleuring sloegen deze al snel geel uit. Medewerkers verklaarden dat onder hard gelach door de stank die er altijd hing.
De geuzenaam werd geboren; de Gele Madonna.
Onder oud-Philips-medewerkers gaat nog steeds een onbevestigd gerucht rond dat medewerkers van de Philite Persmassafabriek extra kantinebonnen voor melk kregen. Dit zou helpen tegen de schadelijke chemische stoffen waarmee werd gewerkt. In 1972 werd de productie van Philite in Eindhoven gestaakt, maar het gebouw bleef in gebruik voor chemische processen zoals het mengen van stoffen voor printplaten. In 2007 werd het pand definitief gesloopt en met de opkomst van het huidige Strijp-S werd er een tijdelijke parkeergarage gebouwd.
Als een van de meest bijzondere gebouwen op Strijp-S, gelegen naast het Klokgebouw en qua architectuur teruggrijpend naar de oude Philipsfabrieken, biedt DONNA een ongekend divers programma. Het gebouw creëert ongekende kansen en biedt alle ruimte om te ontmoeten, wonen en werken. Multifunctioneel en dynamisch, dankzij het Strijp-S roltrapmodel. Hierdoor zet je eenvoudig de volgende stap in je woon- of werk carrière in het bruisende Strijp-S.
De grote glasopeningen zorgen voor veel transparantie, waardoor het daglicht tot diep in het gebouw doordringt. Door de grote overspanningen zijn de zes kantoorverdiepingen vrij indeelbaar. Boven de publieksgerichte plint en deze zes kantoorverdiepingen komen vier verdiepingen met werk- en woonlofts. De bewoners van de woonlofts en de medewerkers van de werklofts hebben vanaf de buitenruimte op de 7e verdieping een heel gaaf uitzicht op het Ketelhuisplein. Deze buitenruimte wordt voorzien van een sedumdak met diverse zitelementen en plantenbakken. Een plek om elkaar te ontmoeten! Kortom Donna wordt een plek waar ongekende kansen en alle ruimte wordt gecreëerd om te ontmoeten, te wonen en te werken. Multifunctioneel en dynamisch!